The United Way isimli 4k formatındaki yapımda, 1878 tarihinde bir demiryolu şirketinin çalışanları kendi aralarında bir futbol kulübü kurar. Çeşitli trajediler, değişiklikler ve transferler geçiren takım, bugün Manchester United adıyla hala sahalardadır. 

1878 5 Mart tarihinde bir demiryolu şirketinin çalışanları Newton Heath LYR Football Club’ adında bir futbol kulübü kurar. Bu kulüp çok iyi faaliyet gösteremez ve kısa süre içerisinde borçları yüzünden iflas edecek duruma gelir. Bunun üzerine bir iş adamı futbol kulübünü satın alır ve kulübe kaynak sağlar. Böylece futbol kulübünün ismi de değişir, kulübün yeni ismi ‘Manchester United’ olur. 

Kulüp henüz kurulma aşamasındayken ve sonrasında, bütün dünyada savaşın etkileri ve izleri devam etmektedir. 2. Dünya Savaşı sonrasında kulübün teknik direktörlüğünü Matt Busby üstlenir ve kulübün altın çağı başlar. İki kez üst üste şampiyon olan kulüp, trajik bir uçak kazasıyla sarsılır. Şampiyon Kulüpler Kupası çeyrek finali için kulübün futbolcuları, teknik ekibi, gazetecileri ve görevlilerini taşıyan bir uçak Münih semalarında düşer. Futbolcuların bir kısmı hayatını kaybeder, pek çoğu  da yaralanır. Kulübün efsanevi teknik direktörü Matt Busby ise yaralanır ve tedavisine devam etmek üzere kulüpten ayrılır. 

Matt Busby’nin yokluğunda kulübün teknik direktörlüğünü Jimmy Murphy üstlenir. Bu dönemde kulüp şampiyon olamaz ve ligi orta sıralarda bitirir. 1960’lı yıllarda Matt Busby tedavisini tamamlayarak teknik direktörlüğe geri döner. Kulüp bu dönemde çok iyi oyuncu transferleri sayesinde şampiyonluk kupasına hiç olmadığı kadar yaklaşmayı başarır.

Belgeselde bu gibi kulübün kuruluşunda önemli rol oynamış farklı olaylar daha önce görülmemiş arşiv görüntüleriyle çarpıcı bir şekilde aktarılır. Belgeselde günümüzde kulüpte yer alan ve geçmiş yıllarda yer almış olan birçok futbolcu ve teknik ekibin röportajlarına yer verilir.

408 Görüntülenme
The United Way

The United Way

Kategori

Film hakkındaki düşüncelerinizi paylaşın

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Zaten üye misin? Giriş Yap